LHL-kafé - GoRed aksjon

LHL Vardø hadde lørdag 6. mars kafé på Vardø Velferdshus mellom kl. 11 og 14.

Der ble det solgt kaffe, kaker og vafler til gjestene som kom innom for å støtte GoRed-aksjonen og LHLs lokale lotteri på diverse gevinster og med egen bok på dukker.GoRed-kampanjen dreier seg om å spre informasjon om hjerte-karsykdommer hos kvinner, samt å samle inn penger til forskning på kvinnehjerter (se informasjon nedenfor).

Under åpningstiden ble det presentert utdrag av øvelsene LHLs trimgruppe på Engelsvika kjører hver mandag og torsdag kl 19. Denne trimmen er åpen for alle og det er bare å møte opp der.

[Bilde 1306656 finnes ikke eller har blitt slettet]

Oppmøtet var ikke så stort som forventet. Dette skyldes nok kollisjon med annet arrangement og at det er så sent på året nå at trafikken til hyttene har startet opp.
Til tross for det var utbyttet av aktiviteten over forventning.

GoRed – Aksjon for kvinnehjertet

Langt flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av kreft.
Til tross for dette, er kun fire prosent av norske kvinner mer engstelig for hjerte og karsykdom enn for kreft.
Nærmere 40 % av alle kvinner i Norge dør av hjerte- og karsykdommer. Mange av dem vil få symptomer året før, disse blir ofte ikke oppdaget av legene. – Ta ansvar selv, er rådet fra ekspertene.

[Bilde 1297939 finnes ikke eller har blitt slettet]

– I dag starter vi GoRed-kampanjen for 3. gang her i Norge. Undersøkelsene viser at kunnskapen om kvinnehjertet fremdeles er mangelfull. Vår jobb er å informere og sørge for å sette kvinnehjertet på dagsorden slik at vi kan endre de triste tallene i dødsstatistikken, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.

Ta skjeen i egen hånd
- Det er på tide at kvinner tar skjeen i egen hånd. Vi må bli kjent med våre risikofaktorer og selv få legene til å følge oss opp, sier Anne Grete Semb som er styremedlem i en stiftelse som deler ut midler til forskning på kvinnehjertet.

Mona Løvlien, som for tiden tar doktorgrad i dette tema ved Medisinsk fakultet ved NTNU i Trondheim, støtter Semb i at det nå er på tide at kvinnene tar ansvar selv.

- Nesten all forskning på hjertet ble inntil for få år siden kun gjort på menn. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg, men kvinnehjertet ligger et stykke bak, forteller Semb, som håper LHL sin GoRed-kampanje bidrar til at flere kvinner og leger får opp øynene for risikofaktorene og symptomene.

Gi info til unge kvinner også
Siste års undersøkelse viser at kvinnene totalt sett er mer bekymret for kreft enn hjerte- og karsykdommer. Unge jenter fra Oslo er de som er minst bekymret for hjerte- og karsykdommer, mens kvinner i Midt-Norge er over dobbelt så engstelige for samme sykdommer.

LHL mener det må gjøres langt mer for å fange opp alle kvinner som har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av alder. Jo yngre kvinnene er når de får nødvendig informasjon, desto større er muligheten til å forebygge sykdom.

Fire gode hjertetips fra GoRed
1. La deg sjekke regelmessig
Sjekk dine risikofaktorer når du er hos legen eller ta en årlig kontroll. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol kan skade blodårer og hjerte. Uten å få blodtrykket og kolesterolet ditt målt hos legen din, vet du ikke om verdiene dine er for høye.
2. Opp av sofaen
Dans, jogg, svøm, gå på ski eller på tur. Vær aktiv minst 30 minutter hver dag. En skritteller kan være en enkel motivator. LHL anbefaler 10 000 skritt om dagen.
3. Stump røyken
Å stumpe røyken er det viktigste en røyker gjør for å bedre helsen. Fem år etter du har sluttet å røyke, er risikoen for hjerte- og karsykdommer like lav som hos en ikke-røyker.
4. Spis hjertevennlig
Forskningsresultater verden over viser at å spise mer bær, frukt og grønnsaker, er noe av det viktigste du kan gjøre for å holde deg sunn og frisk. Tre grønnsaker og to frukt om dagen er målet. I tillegg bør du spise grove kornsorter, fisk og magert kjøtt.
Mer informasjon: www.go-red.no

Kontakt:
• Ulla-Brith Hanssen, pressekontakt for GoRed, LHL, tlf. 928 89 744
• Anne Grete Semb, overlege, kardiolog og seniorforsker Diakonhjemmet sykehus, tlf 913 82216
• Mona Løvlien, doktorgradsstudent ved NTNU, tlf 928 00 082

LHL Vardø takker alle som møtte opp samt de som bidro med premier til lotteriet.

Vist 175 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder