Kanoner i Vardø også på moloen!

Molo-Andersen var ferdig med bygginga av moloen i Vardø i 1897. Jeg har lest meg til at de kanonene som er støpt ned i moloen har blitt brukt som fortøyningsfester? Andre steder hevdes det at kanonene ble brukt for å forsterke selve moloen – altså som en erstatning for annen type armeringsjern.
Disse kanonene er etter all sannsynlighet støpt i Moss og året kan ha vært 1762. Da er det jubileum neste år. Kanonene fyller da 250 år og det er 115 år siden Molo-Andersen var ferdig med jobben.
Forslaget blir da at en av disse kanonene taes opp og restaureres. De har stått der altfor lenge og bør komme til heder og verdighet igjen.
Kanskje en jobb å gjøre her for den nye ordføreren i Vardø – hvem det nå enn blir.

Foto:astridw

Vist 624 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Har det virkelig gått ann og fyre av skudd med det der?

Kanonen er muligens en tolvpunder Bjørnar, dvs at hver kanonkule veide ca 6 kg. Det ryktes at også løpene ble fylt med betong så her skal det mere enn en vanlig våpenpuss til. Kanskje vi kan starte en kronerulling og derved ta opp å klargjøre en av kanonene? En tidligere sjef oppe på Luftforsvaret er jo bosatt i Moss hvor disse kanonene er støpt og han bidrar sikkert – jeg også!

God ide Otto. Disse kanon folka som tente lunta, ble nok kjempe svart i auan etter smellet, hvis de overhodet var i livet etterpå he he.

Heia.
Det er riktig at kanonene er 12 pundere.
Festningen solgte de gamle kanonene til Kystverket, da moloen ble bygget.
De ble støpt ned som pullerter.
I forbindelse med oppdatering av moloene på 70 tallet, ble en del tatt opp.
1 stk skal være i bruk i Østervågen som feste for ett sjømerkke (stake ?), mens festningen fikk 2 stk av Kystverket. Disse står i dag på vollen ved inngangen til festningen.
Se bilde.

Takk for det Tor Arild, det var fint å lese. Da kan jo resten av kanonene også reddes hvis noen føler for det. De på bildet ser jo ut til å være i bra stand? Jeg ble nemlig litt urolig da jeg leste at røret ble fylt med betong da de ble støpt ned. I dag er det vel kanskje 3 eller 4 kanoner som står igjen i moloen?
Jeg er har vært litt på leting etter bilder fra selve molobygginga i Vardø. Her om dagen kom jeg over et bilde i boka Norsk Fotohistorie. De har et bilde på side 163 tatt av Jørgen Wickstrøm i 1884 som viser hvordan jobben ble gjort. Boka har imidlertid så sterke begrensninger i å kopiere fra boka, at det får bli med en henvisning her!
(Fint at du følger med Tor Arild – jeg savner kommandantenes faglige råd her)

Heia. Personlig synes jeg at de kanonene som står igjen på moloen, bør få stå der.
De forteller en historie om den tiden da en måte utnytte de resursene en hadde for hånden.
Tråden blir også trukket fra byggingen av moloen, hvor festningens offiserer deltok, festningens avlagte kanoner blir brukt til pullerter, tilbake til nåtiden hvor de 2 kanonene er tilbake på festningen.

Dette er jo noe å vise turistene !!!

Det kan jeg være enig med deg i Tor Arild, særlig hvis en kan knytte dette sammen slik at en ser helheten. Jeg antar at både salget av kanonene for 120 år siden og tilbakeføringen til festningen er godt dokumentert.

Dette er moro gutter, og lærerikt.

Siden vi er inne på tema kanoner her våger jeg en avsporing for å spørre den gamle kommandanten om han har sett den hvalkanonen som kom fra Båtsfjord ved Kystværnbrakka (Gamle Vardø museum) noen gang. Tråden hvor dette behandles er denne? Hvalkanonen finner dere bilde av på slutten av tråden!

Jeg var innom litt tidligere og sjekket ut bildene da det ble referert til festningen.
Denne hvalkanonen er jo litt av en rugg og må jo veie en god del.
Jeg kan ikke erindre å ha sett denne noe sted, er den i Vardø er det mest sansynlig museet har den. Som en kuriositet kan jo nevnes at den type kanon som stod på festningen og skjøt det tyske flyet, Armstrong kanon, ofte ble ombygd til harpunkanon for hvalfangst.

Hvalfangstmuseet i Sandefjord mener at hvalkanonen Tor Arild nevner over er en såkalt 90mm og kan være smidd hos Henriksen i Tønsberg.

Annonse

Nye bilder